A)PRZEZ 18 DNIE PLISTOPADA PADAL DESCZ.JAKI PROCENT LICZBY DNI LISTOPADA STANOWILY DNI DESZCZOWE.
B)ZEBRANO 24 KG JABLEK JEDNAK9KGTZYCH OWOCOW BYLO ZGNILYCH.JAKI PROCENTZBIORU NADAWAL SIE DO SPOZYCIA.
C)WEGLOWODANY STANOWIA 57% MASALA ORZECHOWEGO.JAKA JEST MASA WEDLOWODOROW ZAWARTYCH W 400G TAKIEGO MASLA
D)MACIEK ROK TEMU MIERZYL 175 CM WZROSTU.OBLICZYL ZE W CIAGU ROKU URUSL O 8%.JAK WYSOKI JEST TERAZ MACIEK
E)PRZEZ WAKACJE MARCIN URUSL O 8 CM I MA OBECNIE 168 CM WZROSTU. O ILE PROCENT ZWIEKSZYL SIE WZROST MARCINA.
F)NOWA WERSJA FILMU JEST O 9 MIN KROTSZA OD WERSJI ORGINALNEJ.ILE MINUT TRWALA WERSJA ORGINALNA JESLI SKROCONO JA O 12 %

3

Odpowiedzi

2010-01-19T14:34:33+01:00
A)
18/30=0,6=60%
b)
24-9=15
15/24=0,625=62,5%
c)
57%*400=0,57*400=228
d)
8%*175=0,08*175=14
175+14=189
e)
160cm-100%
168cm-x%
x=168*100/160=105% Wzrost Marcina zwiekszył sie o 5%.
f)
x-wersja oryginalna
x-9-wersja skrócona
x-100%
x-9-88%
88x=100x-900
100x-88x=900
12x=900
x=75 minut
  • Użytkownik Zadane
2010-01-19T14:59:05+01:00
A) 18/30 * 100% = 18/30 * 100/1 % = 1800/30 %= 60%

B) 24kg - 9 kg = 5kg
5/24 * 100% = 5/24 * 100/100 % = 20,8(3) % ≈ 21%

C) 57% * 400 = 228 (gram węglowodanów)
400 - 228 = 172 (gramy stanowią inne)

D) 175 + 175 * 8% = 175 + 175/1 * 8/100 = 175 + 1400/100 = 175 + 14 = 189 (cm)
2010-01-19T16:24:27+01:00
A.18/30
b 24 -9=13 9/13
c. 0.57*400=228
d. 0.08*175= 14 14+175 = 189
e. 8/160 = 0.05
f 12%= 9min 9/12= 0,75 0,75*100=75 min