Odpowiedzi

2009-09-29T21:49:16+02:00
35÷7 = 5
5×4=20 (litrów zostało po przejechaniu 150 km)
35-20=15 (Spalił 15 litrów przez 150 km)

Proporcja:
(litry - km)
15 - 150 (przez 150 km pali 15 litrów)
x - 100 (przez 100 km pali x litrów)

150x = 1500
x = 10

odp.: Samochód pali 10 litrów benzyny na 100 km

Legenda:
x = ilość litrów, które samochód pali na 100km