Wykonaj działanie :
a) 7x-2(x+3)(5-x)=
b) 8x(1-x²)-(x-7)(-3x²)=
c) 1-4(x²-x+2)(1+x²)=

Wyłącz (-1) poza nawias :
a) -x+7=
b) -5-4x=
c) 3x²-4x-1=
d) -2x²+x+5=
e) 8x-(1+x²)-x³=
f) -1+(x-2)²-2x=

Wyłącz wspólny czynnik poza nawias :
a) ax²+5x=
b) 3x²-6x=
c) 8ax²+6ax-2a=
d) 2bx³-4bx²+2bx=
e) (a+b)x-(a+b)=
f) (5-b)x²-7(b-5)x+(5-b)=

Oblicz stosując wzory skróconego mnożenia:
a) 91²=
b) 102²=
c) 203²=
d) 39²=

Oblicz, korzystając ze wzorów skróconego mnożenia :
a) (1+√2²)=
b) (√3+2)²=
c) (3√2+1)²=
d) (3-√3)(3+√3)=
e) (√5-4)²=
f) (10-5√2)²=
g) (2√3-√2)²=
h) (2√2-4)(2√2+4)=

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-19T15:30:27+01:00
Wykonaj działanie :
a) 7x-2(x+3)(5-x)=7x-2x-6*5-x=4x-30
b) 8x(1-x²)-(x-7)(-3x²)=
c) 1-4(x²-x+2)(1+x²)=1-4x²+4x-8+x²=-3x²-7+4x
Wyłącz (-1) poza nawias :
a) -x+7= -1(x-7)
b) -5-4x= -1(5+4x)
c) 3x²-4x-1= -1(-3x²+4x+1)
d) -2x²+x+5= -1(2x²-x+5)
e) 8x-(1+x²)-x³= 8x-1-x²-x³= -1(-8x+1+ x²+x³)
f) -1+(x-2)²-2x= 1+x²+4-2x= -1(-1-x²-4+2x)

Oblicz stosując wzory skróconego mnożenia :
a) 91²=91*91=8281
b) 102²=102*102=10404
c) 203²=203*203=41209
d) 39²=39*39=1521

13 1 13