Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T21:25:13+01:00
A)
x+y=1
2x-y=-4

y=1-x
2x-(1-x)=-4
→2x-1+x=-4
→3x=-4+1
→3x=-3 /:3
→x=-1

x=-1
y=1-(-1)

x=-1
y=2
b)
x-2y=3
4x-3y=2

x=3+2y
4(3+2y)-3y=2
→12+8y-3y=2
→5y=2-12
→5y=-10 /:5
→y=-2
y=-2
x=3+2*(-2)
→x=3-4
→x=-1
y=-2
x=-1
c)
½x-⅔y=4 /*6
1½x+y=3 /*2

3x-2y=24
3x+2y=6

3x-2y+3x+2y=30
2x+2y=6

6x=30 /:6
2x+2y=6

x=5
10+2y=6
→2y=-4 /:2
→y=-2

x=5
y=-2
d)
3x+2y=-7
-2x+3y=9

2y=-7-3x /:2
-2x+3y=9

y=(-7-3x)/2
-2x+3*(-7-3x)/2=9
→-2x+(-21-9x)/2=9 /*2
→-4x-21-9x=18
→-13x=39 /:(-13)
→x=-3
x=-3
y=(-7+9)/2

x=-3
y=1
e)
2x-4y=20
⅓x+1/9y=2/9 /*9

2x-4y=20
3x+y=2

y=2-3x
2x-4(2-3x)=2-
→2x-8+12x=20
→14x=28 /:14
→x=2
x=2
y=2-6

x=2
y=-4

Myślę, że te wyniki są dobrze, a sprawdzenie to trzeba podstawić te liczby i sprawdzić czy równania są takie same ;) powodzenia