Strona główna

Sprawdzian ze znajomości lektury

1. Akcję powieści umieścił Sienkiewicz w:

a) XIV i XV wieku,
b) XV i XVI wieku,
c) XIII i XIV wieku.

2. Akcja „Krzyżaków” dzieje się w:

a) mieście,
b) na wsi i w mieście,
c) na wsi.

3. Kim był Jurand?

a) opiekunem Zbyszka,
b) ojcem Danusi,
c) właścicielem Bogdańca.

4. Która z cech określa postępowanie Krzyżaków:

a) bezwzględność,
b) sprawiedliwość,
c) dobroć

5. Za panowania, którego króla toczy się akcja powieści:

a) Władysława Łokietka,
b) Kazimierza Wielkiego,
c) Władysława Jagiełły,

6. Kogo przedstawił Sienkiewicz:

a) szlachtę,
b) rycerzy,
c) szlachtę i rycerzy.

7. Czy „Krzyżacy” to powieść:

a) przygodowa,
b) historyczna,
c) podróżnicza,

8. Zbyszko pojedynkował się z:

a) Rotgierem,
b) Jurandem,
c) Zawiszą Czarnym,

9. Mężem Danusi był:

a) Cztan,
b) Zbyszko z Bogdańca,
c) Maćko z Bogdańca.

10. Kto był ojcem Jagienki:

a) Zych,
b) Maćko z Bogdańca,
c) Hlawa.

11. Jurand walczył z:

a) Litwinami,
b) Krzyżakami,
c) Polakami.

12. Którą bitwę opisuje Sienkiewicz:

a) pod Płowcami
b) pod Racławicami,
c) pod Grunwaldem

opracowanie mgr Elżbieta Radomska

początek strony

powrót do strony sprawdziany

2

Odpowiedzi

2010-01-19T15:53:06+01:00
1.c 2.c 3.b 4.a 5.c 6.c 7.b 8.a 9.b 10.a 11.b 12.c
chyba to jest dobrze ;PP
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-19T15:55:58+01:00
1. c
2. c
3. b
4. a
5. c
6. c
7. b
8. a
9. b
10. a
11. b
12. c
1 5 1