Odpowiedzi

2010-01-19T16:52:15+01:00
1kWh=27gr
10 x 100W x 6h=6000Wh=6kWh
6kWh x 27gr=162gr=1,62zł
6 4 6
2010-01-19T16:55:18+01:00
Dane:
1 kWh = 27gr = 0,27zł
10 żarówek
P=100W = 0,1 kW
t=6h

10 żarówek * moc w kilowatach * czas w godzinach

10 * 0,1 * 6 = 6 (tyle kilowatogodzin pobiera 10 żarówek włączonych na 6h)

wystarczy teraz obliczyć koszt:

6 kWh * 0,27zł = 1,62 zł
3 5 3
2010-01-19T20:21:43+01:00
1kWh=27gr
10 x 100W x 6h=6000Wh=6kWh
6kWh x 27gr=162gr=1,62zł
2 5 2