1).... Napisz w jak najprostszej postaci:
2
a)2x(x-5)-3(x -2x) + (x-2)x=
b)a(a+b+c)-b(a-b+c)-c(a-b-c)=
2 3 2
c)x(x +2x+1)-(-4x +8x -6):2=
2
2)....dane są wyrażenia algebraiczne : A:3x -xy B:-2y C:3x
a) (A*B)*C =
B)A*(B*C)=
c)(A+B)*C=
d)A*C+B*C=

Ps.UWAGA!
te cyferki nad liczbami np. w ćw. 1 w podpunkcie C!! to jest potęgowanie a * to mnożenie ..prosze pilnie o pomoc daje najj... za dobra odpowiedź

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-19T17:13:34+01:00
1.
a) 2(x-5)-3(x<kwadrat> - 2x)+(x-2)=2x<kwadrat>-10x-3x<kwadrat>+6x+x<kwadrat>-2x=2x<kwadrat>-3x<kwadrat>+x<kwadrat>-10x+6x-2x=-6

b)a(a+b+c)-b(z-b+c)-c(a-b-c)=a<kwadrat>+ab+ac-ab+b<kwadrat>-cb-ac+cb-c<kwadrat>=a<kwadrat>+ab-ab+ac-ac-cb+cb+b<kwadrat>-c<kwadrat>=a<kwadrat+b<kwadrat>+c<kawdrat

c)x(x<kwadrat>+2x+1)-(-4<sześcian>+8x<kwadrat>-6):2=x<sześcian>+2x<kwadrat>+1x-2x<sześćian>+4x<kwadrat>-3=x<kwadrat>+2x<kwadrat>+4x<kwadrat>=1x-3=-x<sześcian>+6x<kwadrat>+1-3



2.
a) ((3x<kwadrat>-xy)*(-2))*3x={3x<kwadrat>*(-2y)-xy*(-2y)}*3x=(-6x<kwadrat>y+2xy<kwadrat>)*3x=(-18x<sześcian>y+6x<kwadrat>y<kwadrat>

b)(3x<kwadrat>-xy)(-2y*3x)=3x<kwadrat>-xy)*(-6xy)=(-18x<sześcian>y)+6x<kwadrat>y<kwadrat>

c)
(3x<kwadrat>-xy-2y)*3x=9x<kwadrat>-3x<kwadrat>y-6xy

d)
3x(3x<kwadrat>-xy)+(-2y*3x)=9x<sześćian>-3x<kwadrat>y-(-6xy)=9x 3-3x<kwadrat>y-6xy
1 1 1