Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-19T17:16:28+01:00
Pozytywne :

` powodują rozkład i gnicie materii organicznej martwej;
` mineralizują i spulchniają glebę, fermentują obornik;
` oczyszczają wodę i ścieki (tzw. metoda biologiczna);
` są wykorzystywane w przemyśle: mleczarskim - w produkcji jogurtów i kefirów, serowarskim - w produkcji serów, gorzelniczym - w produkcji alkoholu, włókienniczym - w przeróbce lnu i konopi;
` są wykorzystywane do otrzymywania kiszonek (kapusty, ogórków, paszy dla zwierząt)
` dzięki ich obecności w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy, nap. krowy, mogą zachodzić procesy trawienia celulozy; w innych organizmach, np. u człowieka są źródłem witamin B i K;
` są doskonałym obiektem badań, szczególnie w genetyce;
` są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym w produkcji: szczepionek, surowic, antybiotyków, witamin

Negatywne:

` uwalniają azot do atmosfery;
` powodują niszczenie materiałów przemysłowych (drewna, włókna, papieru);
` powodują gnicie produktów spozywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
` wywołują choroby człowieka (np. gruźlica, kiła), zwierząt (nosacizna, różyca), roślin (plamistość liści buraka, rak bakteryjny pomidorów);


niestety tylko tyle negatywnych mam :) żeby nie było że to jakaś kopia, źródło: Vademecum maturzysty BIOLOGIA, wyd. Oświata.
1 4 1
2010-01-19T17:20:55+01:00
Pozytywne:
-rozkład celulozy w przewodzie pokarmowym
-rozkład niestrawionych pokarmów w jelicie
-dostarczanie witamin
-dostarczanie energii
-przemysł spożywczy
-biologiczne oczyszczalnie ścieków
-tworzenie kompostu
-destruenci
negatywne:
-chorobotwórcze
-grużlica
-czerwonka bakteryjna
-gnicie żywności
-gronkowiec
salmonella


3 4 3