Odpowiedzi

2010-01-19T17:32:48+01:00
2x-y/3+x+2y/6= -2½ /*6
4x-2y+x+2y=-15
5x=-15/:5
x=-3

2x+y/4-2x-y/2=1 ½/*4
2x+y-4x +2y=6
-2x+3y=6

tyle da sie zrobic chyba ze jeszcze podsatawisz x
1 1 1
2010-01-19T17:53:52+01:00
2x-y/3+x+2y/6 = -2¹/₂ /*6
4x - 2y + x + 2y = 6*(-5/2)
5x =-15 /5
x = -3


do spr:
2*(-3)-y/3 +(-3) + 2y/6 = -5/2
-6-y/3 - 3+2/6 = -5/2 /*6
-12 -2y - 3 + 2y = -15 (przenosimy niewiadome na jedną stronę a wiadome na drugą stronę, niewiadome się skracają a po prawej stronie też wychodzi 0)
0 = 0

znaczy ze dobrze ;)

2x+y/4-2x-y/2 = 1½ /*4
2x + y - 4x + 2y = 6
-2x -3y = 6