Na szczycie dziesięciometrowego drzewa siedzi ślimak, który nie może się zdecydować, czy zejść na dół. Dlatego co dzień rano schodzi 30 cm do dołu, a wieczorem wchodzi 10 cm do góry. Po ilu dniach ślimak zejdzie na dół? Jaki to będzie dzień tygodnia, jeśli rozpoczął wędrówkę w środę?

3

Odpowiedzi

  • Olqu
  • Początkujący
2009-09-29T20:05:59+02:00
30cm - 10 cm = 20 cm
20 cm pokonuje w ciagu jednego dnia
1 m - 100 cm
10 m - 1000 cm
1000 cm ÷20cm = 50
50 dni minie zanim zejdzie na dol
od pierwszej srody do srody za tydzien minie 7 dni (50 - 7 = 43 dni)
od drugiej strony do srody za tydzien minie 14 dni
itd...az w koncu od siodmej srody za tydzien minie 49 dni
Zejdzie w czwartek po 50 dniach.
1 5 1
2009-09-29T20:06:29+02:00
Wysokość drzewa - 10m
1m=100cm
10m=1000cm
30-10=20 [cm]
1000:20=50
Odp: Zejdzie na dół po 50 dniach.

50:7=7 i 1/7
Odp:Będzie to czwartek
2009-09-29T20:08:37+02:00
Na szczycie dziesięciometrowego drzewa siedzi ślimak, który nie może się zdecydować, czy zejść na dół. Dlatego co dzień rano schodzi 30 cm do dołu, a wieczorem wchodzi 10 cm do góry. Po ilu dniach ślimak zejdzie na dół? Jaki to będzie dzień tygodnia, jeśli rozpoczął wędrówkę w środę?

Drzewo:10m=1000cm
schodzi: 30cm
wchodzi:10cm
dni:x

x*30cm-x*10cm=1000cm
30xcm-10xcm=1000cm
20xcm=1000cm/20cm
x=50

Odp:Ślimak zejdzie na dół po 50 dniach w czwartek.