Odpowiedzi

2010-01-19T19:36:32+01:00
Występowanie: Zachodnia i środkowa Afryka równikowa, żyje w dżunglach, na suchych sawannach, bagnach oraz w górskich lasach.

Cechy charakterystyczne: wzrost - samiec do 170 cm, samica do 130 cm, waga - samiec do 70 kg, samica ok. 50 kg, futro zwykle czarne, z wiekiem siwieje, a u starych osobników włosy wypadają (łysieją). Twarz nieowłosiona. Przeciętny bonobo jest nieco mniejszy, ma bardziej smukłe ciało, dłuższe kończyny i ciemniejszą sierść.

Tryb życia: nadrzewny i naziemny tryb życia. Na ziemi spędza od 20-50% swojego czasu. Aktywny w ciągu dnia, noce spędza w koronie drzew w specjalnie do tego celu budowanych gniazdach-posłaniach. Posłania są jednorazowe, każdego wieczoru szympans buduje nowe. Połowę dnia spędza na jedzeniu, pozostałą część zajmują mu wędrówki w poszukiwaniu kolejnego źródła pokarmu oraz dzienna drzemka. Wspólnie polują na inne zwierzęta.

Odżywianie: wszystkożerne, rośliny, owady (termity, mrówki) lub mięso. Zabija i zjada małe i średniej wielkości ssaki, w tym młode pawiany, a czasem inne małpy.

Rozmnażanie: Po ciąży trwającej 220-245 dni samica rodzi jedno, rzadko dwoje młodych. Młode pozostają przy matce do ok. 4-5 roku życia. Dojrzewają ok. 9 roku życia. Więzi pomiędzy samicą a jej potomstwem są podtrzymywane jeszcze długo po odstawieniu młodych od matki
2010-01-19T19:39:43+01:00
Leniwiec-ubarwienie sierści szaro-brązowe.Włosy układają się od brzucha do grzbietu.Przednie kończyny długie,tylne krótsze,zakończone palcami porośniętymi wspólną skórą ,na końcach ostre pazury.Odżywia się roślinami.
Dużo czsu spędza na dzewie tylko raz w tygodzniu schodzi na ziemie.
2010-01-19T19:40:10+01:00
Margaj (Felis wiedii), ssak drapieżny zaliczany do rodziny kotów (Felidae), zamieszkujący południowo -wschodnie rejony USA, Amerykę Środk. oraz Amerykę Południową po północną Argentynę i Paragwaj.

Długość ciała do 80 cm, ogona ponad 50 cm. Sierść żółtopomarańczowa w ciemne cętki. Ubarwieniem i cętkowaniem łudząco przypomina ocelota, jest jednak mniejszy, ma krótsze kończyny i dłuższy ogon. Jest gatunkiem typowo leśnym, znakomicie wspinającym się po drzewach. Tryb życia nocny, dzień przesypia zazwyczaj w koronach drzew. Poluje na ssaki i ptaki, często skacząc na większe ofiary z zasadzki na gałęzi drzewa, wyrządza także szkody wśród drobiu.

Ciąża trwa ok. 70 dni, samica rodzi 2-3 młode. Jest zagrożony wyginięciem, chroniony przepisami Konwencji Waszyngtońskiej (CITES), której sygnatariuszem jest także Polska.