Odpowiedzi

2009-09-29T21:19:32+02:00
Oblicz, ile to złotych.
a) 200 dwudziestogroszówek
5*dwudziestogroszówek=1zł, 200:5=40zł
b) 500 dziesięciogroszówek
10dziesięciogroszówek=1zł, 500:10=50
c) 280 pieciogroszówek
20pieciogroszówek=1zł, 280:20=14zł
d) 1400 dwugroszówek
50dwugroszówek=1zł, 1400:50=28zł
18 4 18
2009-09-29T21:21:03+02:00
A) 200 dwudziestogroszówek - 200 × 0,20 = 40zl
b) 500 dziesięciogroszówek - 500 × 0,10 = 50zl
c) 280 pieciogroszówek - 280 × 0,05 = 14zl
d) 1400 dwugroszówek - 1400 × 0,02 = 28zl
23 4 23