Odpowiedzi

2010-01-19T22:06:55+01:00


a=b+4 //To w klamerce
a=5-b //z tym

i teraz dodawanie stronami czyli

2a=9 ponieważ b skraca się z -b
i wychodzi nam a=4,5

podstawiamy pod a w pierwszym czyli:
4,5=b+4
i wychodzi
b=0,5
2010-01-19T22:26:50+01:00
Spróbuję i ja ;)

{a+b=9}
{b-1=a}
teraz szukamy dogodnego czynnika liczbowego do podstawienia, czyli najlepiej litery bez minusa
u nas bedzie to a, ok?
{a=(przerzucamy tu to, co nam zostalo, jesli z jednej str na druga, to ze zmienionym znakiem) 9-b}
{b-1=( tu wrzucamy to, z czym nam sie rowna a u gory, bo to to samo) 9-b}
porzadkujemy, czyli
{(linijke z "golą" litera przepisujemy) a=9-b}
{(przerzucamy, zeby litery byly przy literach, cyfry przy cyfrach) b+b= 9+1}
a teraz liczymy
{a=9-b}
{2b=10/(dzielimy przez 2, żeby zostało "gołe" b)
i dalej juz prosto, a ja musze isc, jakby co to pisz na profil ;)) kiedys odp ;))
2010-01-19T22:30:24+01:00
Metoda podstawiania:

x+4y=0
2x+3y=25

x=-4y \ z pierwszego równania wyznaczamy x, w drugim
2(-4y)+3y+25 \równaniu w miejsce x !podstawiamy! -4y

x=-4y \
-5y=25 \ pierwsze równanie przepisujemy,
\ rozwiązujemy drugie równanie(z jedną
x=-4y \ niewiadomą y)
y=-5 \

x=20 \ x=-4*(-5)=20; rozwiązaniem ukł. równań jest
y=-5 \para liczb x=20 i y=-5



Metoda przeciwnych współczynników:

2x+6y=15 /współczynniki przy niewiadomej y są
+ 3x-6y=25 /liczbami przeciwnymi; dodajemy do siebie
------------ /lewe i prawe strony obu równań,
5x=40 /pozbywając się w ten sposób jednej
x=8 /niewiadomej: 6y+(-6)=0
/rozwiązujemy otrzymane równanie

x=8 /otrzymaną wartość x=8 wstawiamy w miejsce
2*8+6y=15 /x do jednego (dowolnego) równania
/układu i obliczamy wartość niewiadomej y.

x=8 / rozwiązaniem układu równań jest para
y=-(1/6)* /liczb x=8 i y=-(1/6)*


*-(1/6) czyt. minus jedna szósta

Mam nadzieje, że jakoś się przyda :))

PS. Sry, że bez tych nawiasów ale nie dało się postawić xp