Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-19T23:54:01+01:00
1. x+3/3 mniejsze bądź równe 3x-5/2
x + 3/3 ≤ 3x - 5/2 wpólny mianownik = 6
2x + 6 ≤ 9x - 15
15 + 6 ≤ 9x - 2x
21 ≤ 7x
3 ≤ x
x ≥ 3
2.
2 - x/2 - x + 3/3 ≥ -4 - x/2 wspólny mianownik 6
3(2 - x) - 2(x + 3) ≥ 3(-4 - x)
6 - 3x - 2x - 6 ≥ - 12 - 3x
- 5x ≥ - 12 - 3x
- 5x + 3x ≥ - 12
- 2x ≥ - 12
2x ≤ 12
x ≤ 6
3.
(3x-4)²-(6x+7)(6x-7)/4 <1-1/2x
4(3x - 4)² - (36x² - 49) < 4 - 2x
4(9x² - 24x + 16) - 36x² + 49 < 4 - 2x
36x² - 96x + 64 - 36x² + 49 < 4 - 2x
- 96x + 2x < 4 - 64 - 49
- 94x < - 109
x > 109/94


2010-01-20T00:05:12+01:00
1. x+3/3 mniejsze bądź równe 3x-5/2 mnożysz obie str *6
2x+6<=9x-15
-7x<=-21
x>=3

2. 2-x/2-x+3/3 większe bądź rowne -4-x/2 mnożysz obie str *6
3(2-x)+2(x+3)>=3(-4-x)
6-3x+2x+6>=-12-3x
-2x>=-24
x<=12

trzeciego mi sie nie chce robic bo nie mam długopisu pod ręką