Odpowiedzi

2010-01-19T23:47:49+01:00
Składnik budulcowy i funkcjonalny organizmów. Są potrzebne do budowy związków organicznych i do przebiegu określonych procesów życiowych. Sole wapnia, fosforu i magnezu wykorzystywane są do budowy kości i zębów. Wapń bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi. Niedostateczna ilość soli mineralnych w pożywieniu powoduje zaburzenia procesów kostnienia i zniekształcenia w budowie szkieletu. Ważną rolę w organizmie pełni również żelazo - potrzebne do budowy hemoglobiny i fluor - zabezpieczający zęby przed próchnicą.

Sole mineralne występują w pokarmach roślinnych i zwierzęcych, np. ciemnym pieczywie, szpinaku, brokułach, mleku, jabłkach. Rośliny pobierają sole mineralne z roztworu glebowego. makroelementy, mikroelementy, ultraelementy.


MAKROELEMENTY:

WAPŃ - Jest składnikiem kości, zębów, wpływa na pracę układu nerwowego i mięśniowego, na pracę serca, warunkuje na prawidłową krzepliwość krwi, ma oddziaływanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne.
Niedobór wapnia może powodować choroby takie jak:
- próchnica,
- odwapnienie,
- zmiękczenie i zniekształcenie kości,
- osteoporoza,
- nadpobudliwość,
- zahamowanie wzorstu.

Wapń występuje w:
- mleku i przetworach melcznych,
- jajach,
- rybach,
- mięsach,
- warzywach strączkowych.

FOSFOR - Jest składnikiem kości i zębów, mięśni, mózgu, uczestniczy w reprodukcji i dziedziczeniu jako składnik DNA i RNA, odgrywa ważną rolę w przemianie materii.
Fosfor występuje w:
- serach,
- jajach,
- rybach,
- zbożu,
- warzywach strączkowych.

MAGNEZ - Bierze udział w budowie tkanki kostnej, jest aktywatorem wielu enzymów tkankowych odgrywając rolę w termoregulacji i w procesach przemiany białek i kwasów tłuszczowych, w funkcjonowaniu systemu nerwowego, mięśniowego i krążenia krwi.
Niedobór magnezu może powodować choroby takie jak:
- nadpobudliwość,
- choroby kości.

Magnez występuje w:
- ziemniakach,
- ciemnym pieczywie,
- mięsach,
- suchych nasionach roślin strączkowych,
- rybach,
- kaszy.

ŻELAZO - Bierze udział w procesach utleniania, jest przenośnikiem tlenu na poziomie hemoglobiny, globiny, systemu nerwowego i enzymów utleniających.
Niedobór żelaza może powodować choroby takie jak:
- anemia,
- niedokrwistość.

Żelazo występuje w:
- suchych nasionach roślin strączkowych,
- mięsach i przetworach mięsnych,
- przetworach zbożowych


MIKROELEMENTY

JOD - Występuje w tarczycy. Niezbędny do syntezy hormonów tarczycy- trójjodynina, tyroksyna. Hormony tarczycy są odpowiedzialne za wzrost i odnowę tarczycy oraz za funkcjonowanie ukł. nerwowego. Na niedobór najbardziej narażeni są mieszkańcy okolic górskich.

Jod występuje w:
- warzywach i owocach,
- rybach morskich,
- soli jodowanej,
- roślinach morskich.

MIEDŹ - Zgromadzona w mięśniach, kościach, wątrobie i enzymach. Bierze udział w procesach krwiotwórczych (wytwarzanie czerwonych krwinek). Jest odpowiedzialna za wytwarzanie tkanki łącznej i kostnej. Wchodzi w skład enzymów.
Niedobór miedzi może powodować choroby takie jak:
- aniemia,
- zaburzenie procesów życiowych wątroby,
- niedokrwistość.

Miedź występuje w:
- herbatach,
- zielonych warzywach liściastych,
- rybach.

FLUOR - Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodych organizmów, oraz do prawidłowej budowy i twardości tkanki kostnej szkliwa zębów.

Niedobór fluoru może powodować choroby takie jak:
- osteoporoza,
- próchnica.

Fluor występuje w:
- kalafiorze,
- rybach morskich,
- herbacie,
- wodzie pitnej.


34 4 34