Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-20T12:47:15+01:00
Dla graniastosłupów prostych:

Pp= pole figury, która pełni funkcję podstawy (np. trójkąt, sześciokąt)
Pb= obwód podstawy*wysokość
Pc= 2Pp + Pb
11 4 11
2010-01-20T12:51:36+01:00
Graniastosłup

Pp= a2*√3 / 4
Pb= 3a*h
Pc= 2Pp+Pb


prostopadłościan

Pc=2ac+2bc+2ab
Pp=a² jeżeli kwadrat a jeżeli prostokąt to Pp= a×b
Pb= 4*(a*b)
13 2 13
2010-01-20T13:35:03+01:00
Prostopadlosciany

Pc = 2ac + 2bc + 2ab
Pp = a x b lub a²
Pb = 4 x (a x b)

graniastoslupy

Pp = a² x √3/ 4
Pb = 3a x h
Pc = 2Pp + Pb


9 2 9