Odpowiedzi

2010-01-20T14:08:38+01:00
1.-Organizmy transgeniczne otrzymujemy przez wyizolowanie i namnożenie dowolnego genu z dowolnego organizmu i za pomocą różnych metod wprwadzenia go do genomu modyfikowanego organizmu.

2.-Rośliny to Soja,kukurydza,złoty ryż,sałata,truskawki,.Zwirząt Niewiem.

3.-Proces Klonowania jest oparty na przenoszeniu (transferze) jąder komórkowych w tej samej technice, którą od wielu lat stosują naukowcy do kopiowania zwierząt z komórek zarodkowych. W tym celu potrzebne są dwie komórki. Pierwsza z nich - biorca - jest na ogół niezapłodnionym oocytem pobranym od zwierzęcia tuż po owulacji. Takie komórki jajowe powinny rozwijać się po odpowiedniej stymulacji.
Mam nadzieje że Uznasz za najleprzą odp.
3 5 3
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-20T14:11:10+01:00
1. Otrzymujemy je po wszczepieniu wszczepieniu fragmentu DNA do genomu który modyfikujemy z innego organizmu, dla którego charakterystyczna jest pewna dana cecha. Może ona także polegać na modyfikacji genu, lub na usunięciu go z organizmu.

2.Przykłady:
zwierzęta:
-Krowy dające więcej mleka
-Łosoś z hormonem wzrostu
-Świnie
rośliny:
Kukurydza
- odporność na owady - wszczepiony został gen odpowiedzialny za wytwarzanie białka, które zjadane przez owada niszczy jego przewód pokarmowy co doprowadza do śmierci. Białko to "działa" tylko w organizmach niektórych, ściśle określonych gatunków owadów-szkodników, nie jest aktywne np. u człowieka.
- wytwarzanie substancji używanych do wyrobu leków lub szczepionek,

Ziemniaki
- wzrost zawartości skrobi, ponadto odmiany składające się wyłącznie z amylopektyny - u odmian tradycyjnych 20% skrobi to amyloza, którą usuwa się z ziemniaków przemysłowych co podnosi koszty,
- odporność na herbicydy, stonkę ziemniaczaną, wirusy,
- "słodkie ziemniaki" - wprowadzenie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie słodkiego białka - taumatyny,
- odporność na ciemnienie pouderzeniowe - większa trwałość,
- mała zawartość glikoalkaloidów - substancji szkodliwych na człowieka, występujących w surowych ziemniakach.

Pomidory
- spowolnienie dojrzewania, większa trwałość
- większa zawartość suchej masy,
- poprawa smaku (?),
- intensywniejsza barwa, cieńsza skórka.

Transgeniczne truskawkiTruskawki
- wyższa słodkość owoców,
- spowolnienie dojrzewania,
- odporność na mróz.

Soja
- odporność na środki ochrony roślin - hrebicydy,
- odporność na wirusy, herbicydy, szkodniki,
- obniżona zawartość kwasu palmitynowego.

Rzepak
- odporność na herbicydy,
- zmniejszona zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- większa zawartość kwasu lauronowego.

Buraki cukrowe
- odporność na herbicydy i szkodniki,
- dłuższy okres przechowywania bez strat w zawartości cukru.

Ryż
- zwiększona produkcja beta-karotenu, prekursora witaminy A - wszczepione został geny pochodzące z żonkila, modyfikacja w zamierzeniu miała rozwiązać problem braku witaminy A u dzieci w Azji Wschodniej.

Sałata
- produkująca szczepionkę na zapalenie wątroby typu B - można się szczepić jedząc sałatę - została ona opracowana przez naukowców z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu pod kierownictwem prof. Legockiego.

Transgeniczne winogronaBawełna
- odporność na herbicydy i szkodniki.

Pszenica
- zwiększenie zawartości glutenu - lepsza mąka.

Dynia
- odporność na grzyby

Winogron
- odmiany bezpestkowe.

Banany
- odporność na wirusy i grzyby - zakażają się poprzez uszkodzenia w transporcie.

Kapusta
- odporność na szkodniki, mniejsze wymiary główek.

Seler
-zwiększona kruchliwość.


3.Klonowanie to proces tworzenia organizmów mających taką samą informację genetyczną jak dawca. Szczególnym przypadkiem jest twinning, czyli powstawanie lub otrzymywanie bliźniąt monozygotycznych, gdzie nie można wyróżnić dawcy.


Klonowanie organizmów oznacza procedurę otrzymywania organizmów o takiej samej informacji genetycznej, z reguły poprzez procedurę transferu jądra z komórki somatycznej do komórki jajowej pozbawionej uprzednio jądra. W przypadku klonowania roślin stosuje się procedurę odróżnicowania komórek dawcy do komórek merystematycznych.

Klonowanie genów - w genetyce i biologii molekularnej proces wyosobniania genu. Polega na łączeniu fragmentów materiału genetycznego z wektorem molekularnym i ich namnażaniu w innym organizmie. Otrzymuje się w ten sposób wiele kopii tego samego genu. Termin klonowanie genów odnosi się też do identyfikacji genów poprzez wykorzystanie procedury klonowania genów. Jeśli pojedynczy fragment genomu jest przenoszony z jednego wektora do drugiego, taki proces określa się mianem subklonowania.
2010-01-20T14:15:40+01:00
1.
Rośliny, zawierające w swoim genomie geny pochodzące od innego gatunku rośliny lub geny bakteryjne, wprowadzone metodami inżynierii genetycznej. Otrzymuje się je w celu wprowadzenia korzystnych cech do hodowli i uprawy roślin. W ostatnich latach uzyskano wiele płodnych odmian roślin transgenicznych (np. transgeniczne pomidory, transgeniczną sałatę, produkującą szczepionkę przeciw żółtaczce typu B).
2.
Zwierząt - krowy dające więcej mleka, szybciej rosnące ryby
Rośliny - transgeniczne pomidory, transgeniczną sałata.
3.
Klonowanie – w potocznym rozumieniu proces tworzenia idealnej kopii z oryginału. Klonowanie to proces tworzenia organizmów mających taką samą informację genetyczną jak dawca.
2 5 2