Odpowiedzi

2010-01-20T14:41:30+01:00
X, y - szukane liczby , niech x > y.
Mamy
2*(x+y) - (x -y) = 12
2x + 2y -x + y = 12
x + 3y = 12
x= 12 - 3y
Są to liczby x = 12 -3y oraz y
Ponieważ x > y , zatem
12 - 3y > y
12 - 4y > 0
- 4y > -12
y < 3
więc
x > 3
Odp. Są to liczby postaci x = 12 - 3y oraz y , przy założeniu, że
y < 3 , wtedy x > 3.
Spr,
1) np. y = 2
x = 12 -3*2 =12 -6 = 6
2*(6+2) -(6-2) = 16 - 4 = 12 ( dobrze )
2) np. y = √3
x = 12 - 3*√3
2(12 -3*√3 + √3 ) - (12 -3*√3 - √3) = 24 -4√3 - 12 +4√3 = 12 (dobrze)
1 5 1