Odpowiedzi

2010-01-20T14:30:26+01:00
- Spożywaj różnorodne pokarmy
- Oprzyj swoje posiłki o dużą ilość jedzenia bogatego w węglowodany
- Spożywaj więcej owoców i warzyw
- Utrzymuj prawidłową wagę ciała i zachowuj dobre samopoczucie
- Jedz umiarkowane porcje - zredukuj, nie eliminuj jedzenia
- Spożywaj posiłki regularnie
- Pij dużą ilość płynów
- Ruszaj się
- Zacznij teraz, i wprowadzaj stopniowe modyfikacje w twoim stylu życia
- Zapamiętaj - nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia, jest tylko dobra lub zła dieta

albo to :
- zaleca się regularne spożywanie co najmniej trzech posiłków dziennie.
- ważne jest urozmaicenie spożywanych pokarmów.
--niezbędne jest codzienne spożywanie produktów zbożowych, które są głównym źródłem energii do pracy organizmu oraz warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej.
-dwa razy dziennie należy spożywać mleko, bądź jego przetwory.
- mięso i ryby
- niezbędnym jest ograniczanie spożywania tłuszczu. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić olejami roślinnymi. Ważne też aby unikać tłustych potraw zawierających duże ilości szkodliwego cholesterolu
-sól, jako że powoduje zatrzymywanie wody w organizmie,
- należy zachować umiar w jedzeniu cukru i słodyczy.
- oprócz zasad związanych typowo z jedzeniem, ważny jest też ruch.
- na ostatnim, choć niemniej ważnym miejscu, znajduje się unikanie alkoholu.
2010-01-20T14:30:57+01:00
1. zaleca się regularne spożywanie co najmniej trzech posiłków dziennie. Najważniejszym z nich jest śniadanie, którego nie należy pomijać, gdyż zapewnia ono energię na resztę dnia

2. ważne jest urozmaicenie spożywanych pokarmów. Im dieta bardziej różnorodna, tym większą zawiera paletę niezbędnych składników odżywczych. Chodzi tu przede wszystkim o witaminy i minerały

3. niezbędne jest codzienne spożywanie produktów zbożowych, które są głównym źródłem energii do pracy organizmu oraz warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej. Dostarczają one niezbędnego do właściwej pracy układu pokarmowego błonnika oraz witamin

4. dwa razy dziennie należy spożywać mleko, bądź jego przetwory. Zalecana dawka to dwie szklanki mleka na dobę co jest odpowiednikiem:

* 25g żółtego sera
* 40g twarogu
* 75g serka homogenizowanego
* dwóch szklanek kefiru, jogurtu czy maślanki

5. mięso, ryby i strączkowe suche są najlepszymi źródłami pełnowartościowego białka. Mięso i jego przetwory należy zjadać w umiarkowanych ilościach dwa lub trzy razy w tygodniu. Jadłospisy na pozostałe dni powinny przewidywać dania z ryb, fasoli, grochu czy soi

6. niezbędnym jest ograniczanie spożywania tłuszczu. Tłuszcze zwierzęce należy zastąpić olejami roślinnymi. Ważne też aby unikać tłustych potraw zawierających duże ilości szkodliwego cholesterolu

7. sól, jako że powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a co za tym idzie podnosi ciśnienie, również powinna być spożywana w ograniczonych dawkach. Należałoby zerwać z nawykiem dosalania potraw. Zapotrzebowanie na zawarty w soli sód pokrywane jest z powodzeniem przez zjadane pokarmy

8. należy zachować umiar w jedzeniu cukru i słodyczy. Ich nadmierne spożycie powoduje podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi, a także przyczynia się do chorób zębów i przyzębia. Zamiast słodkości lepiej jeść więcej owoców i warzyw

9. oprócz zasad związanych typowo z jedzeniem, ważny jest też ruch. Uprawianie jakiegoś sportu lub chociażby codzienna gimnastyka, pozwolą na spalenie nadmiaru spożytych kalorii

10. na ostatnim, choć niemniej ważnym miejscu, znajduje się unikanie alkoholu. Jest on elementem wyzwalającym wiele nieprawidłowych reakcji w organizmie. Spożywany często i w dużych ilościach, powoduje nieodwracalne zniszczenia poszczególnych narządów

KONIEC:D
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-20T14:34:39+01:00
1. Jemy,to co nasz organizm potrzebuje.
2. Jemy 5 posiłków dziennie.
3. Jemy regularnie ( o tej samej porze ).
4. Sporzywamy dużo witamin i minerałów np. owoce i warzywa.
5. Nie jemy hemi np. chipsów.
6. Jemy różne produkty (nie te same ).
7. Spożywamy dużo białka.
8. Unikamy węglowodanów i tłuszczów.
9. W młodym wieku unikamy pdchudzania , jest to niebezpieczne dla naszego organizmu.
10. Jemy pasujące do siebie dania, niemieszamy np. mleka z mięsem.