Odpowiedzi

2009-09-30T13:13:01+02:00
1/4 - (3x-7)/3= 0,8 - (2x+5x)/3 / 12 (wspólny mianownik)
3-4(3x-7)=9,6-4(2x+5x)
3-12x+28=9,6-8x-20x
-12x+8x+20x=9,6-3-28
16x=9,6-31
16x=-21,4
x=-1,3375

sądzę ,że jest błąd
powinno byc (!?) bez x przy 5
1/4 - (3x-7)/3= 0,8 - (2x+5)/3 / 12 (wspólny mianownik)
3-4(3x-7)=9,6-4(2x+5)
3-12x+28=9,6-8x-20
-12x+8x=9,6-3-28+20
-4x=9,6-3-8
-4x=-1,4
x=0,35
2009-09-30T13:24:04+02:00
¼ - 3x-7/3= 0,8- 2x+5x/3 I*3
3 *¼ - 3* 3x-7/3 = 3*0,8- 3* 2x+5/3 (skracamy trójki w mianownikach)
¾ - 3x-7= 2,4 - 2x+5
-3x + 2x = 5 +7 -¾
-x = -11¼ I: (-1)
x= 11¼
2009-09-30T14:15:11+02:00
1/4 - 3x-7/3=0,8 - 2x-5x/3 /*3 ( robimy razy 3)
3/4 - 3x-7=2,4 - 2x+5x
-3x+2x+5x=3/4 + 24/10 ( teraz bedziemy podnosic do wspólnego mianownika)
4x= 15/20 + 48/20
4x=63/20 /:4
x=63/20 * 1/4
x=63/80
x=0,7875~0,79

ale madzia333 ma raczej racje z tym ze przy 5 nie powinno byc "x"