1.charakterystyka bakteri:
-oddychanie-(opisać czymienić)
-rozmnażanie-(opisać lub wymienić)
-odżywiania-(opisać lub wymienić)
2.jakie są zastosowania bakteri
(opisać lub wymienić)
3.choroby wywołane przez bakterie i wirusy
(opisać lub wymienić)

Prosze o Pomoc to na jutro :|

2

Odpowiedzi

2010-01-20T14:55:15+01:00
Charakterystyka barterii:
Rozmnażanie:
Rozmnazaja sie wegetatywnie poprzez podzial sie komorki. W odpowiednich warunkach moga sie nawet dzielic co 20 minut.
Znaczenie :
Oczyszczaja srodowisko ze szkodliwych elementow.
Są czescia biosfery- bez nich zycie na Ziemii nie byloby mozliwe.
Spulchniaja i uzyzniaja glebe.
Są obiektem doswiadzczen
biora tez udzial w wytwarzaniu szczepionek
Oddychanie:
Niektóre bakterie utleniaja zwiazki organiczne przy udziale tlenu - tlenowe bakterie, zas inne sa bakteriami beztlenowymi czyli takimi, ktore bez udzialu tlenu uwalniaja te zwiazki.
Choroby wywołane:
Czerwonka bakteryjna
Borelioza z Lyme
Trąd
Wąglik
odzywianie
pobieraja gotowa materie organiczna
2010-01-20T15:09:13+01:00
Oddychanie tlenowe czyli np. w glukozie dostarczany jest tlen. Następnie powstaje szereg procesów, w wyniku których zwoązek organiczny zostaje spalony do wodyi dwutlęku węgla.

Oddychanie beztlenowe: oddychanie wykorzystujące akceptor elektronów , który jest związkiem nieorganicznym innym niż tlen.

Rozmnażanie: Polega na stopniowym zwiększaniu objętości, poprzez produkcję nowych białek i innych elementów strukturalnych oraz gromadzenie substancji pochodzących z środowiska. Bakterie rosną do wyznaczonej wielkości, gdy ją osiągną następuje podział na dwie bakterie pochodne. Profesjonalną nazwą jest "podział komórki" który jest jednym ze sposobów rozmnażania bezpłciowego. W odpowiednich warunkach bakterie mogą się dzielić co ok 1 minuty

Pod względem sposobu odżywiania bakterie dzielimy na: heterotrofy i autotrofy, a także symbionty, komensale i pasożyty.

2. Bakterie mają zastosowanie w przemysłach spożywczych: mleczarskich, warzywnym, mięsnym czy piekarni.

3. Choroby wywoływane:
- Zapalenie układu moczowego
- Zatrucia pokarmowe
-kiła
-rzeżączka
- dur brzuszny
- trąd
- cholera
- dżuma
- gruźlica
-infekcje skóry
- zapalenie płuc
- zapalenie opon mózgowych
- sepsa
- tyfus plamiasty
<chorób jest więcej zależy od danej bakterii>