Niedźwiedź polarny jest świetnym pływakiem i dobrym biegaczem;biega z prędkością ok.60km/h.
a)Ile kilometrów pokona niedźwiedź w ciągu 5min.
b)z jaką prędkością (w km/h) pływałby niedźwiedź,gdyby odległość 10km przypłynął w ciągu 30 minut ?
c)Oblicz,ile czasu potrzebuje niedźwiedź polarny na pokonanie 150 km drogi lądowej i 30 km drogi wodnej

2

Odpowiedzi

2010-01-20T15:40:53+01:00
A) s= 60÷12=5km
b) v=10×2= 20m/s
c)t1= 150/60= 2,5h
t2= 30/20=1,5h
t1+t2= 4h
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-20T15:44:25+01:00
A) 60:60=1km
5*1=5km
odp:5kilometrów
b)60-30=30min
10km*2=20km/h
odp:20kilometrów
c)150:60=2,30godz.
30:10=3
3*30=90min czyli 1,30 godz.
2,30+1,30=4,00godz
odp:4 godziny
1 5 1