Odpowiedzi

2010-01-20T15:52:35+01:00
A)3(x-2)+x+18
3x-6+x=18
4x=24
x=6
b)x/3-x/6=1
2x-x=1
x=1
c)x-5/2=1 i 2(x-1)=12
2x-5=2 i 2x-2=12
2x=7 i 2x=10
x=3,5 i x=5
d)9x+6=6
9x=0
x=0
e)c=ay+b ;y
c-b=ay
y=c-b/a
f)a=bx/a
a^=bx
2010-01-20T15:53:56+01:00
2010-01-20T15:56:15+01:00
Brakuje poleceń, ale...
a)
3(x-2)+x+18=3x-6+x+18=4x+12

b)
x/3-x/6=1
pozbywam się postaci ułamkowej mnożąc obie strony przez wspólny mianownik:

b)
x/3-x/6=6 /*6
2x-x=6
x=6

c)
x-5/2=1i 2(x-1)=12
x-5/2=1 /*2 i 2x-2=12
2x-5=2 i 2x=10
2x=7 i x=5
x=7/2
x=3½

d)
9x+6=6
9x=0
x=0

e)
c=ay+b ;y
ay=c-b /:a
y=(c-b)/a


f)
a=bx/a /*a (obie strony mnożę przez a)
a²=bx /:b
x=a²/b