Tylko zeby bylo dobrze rozpisane. z gory dziekuje :*

² = kwadrat

a) (pierwastek z dwoch - 5)²=
b)(2- pierwiastek z 3) ² =
c) (pierwiastek z 32 - pierwiastek z 2)² =
d) (-1+x)² =
e) (-a+2)² =
f) (-a +b)² =
g) (-x²+1)² =
h) (-xy + 5)² =
i) ( -2+abc)² =
j) (-3-y) ² =
k) (-m-n) ² =

3

Odpowiedzi

2010-01-20T16:29:57+01:00
A) (pierwastek z dwoch - 5)²= 2 - 10 pierw. z 2 +25

b)(2- pierwiastek z 3) ² =4 - 4 pierw z 3 + 3

c) (pierwiastek z 32 - pierwiastek z 2)² =tego nie jestem pewna 32 - 2 pierw z 64 + 2

d) (-1+x)² =1 - 2x + x kw

e) (-a+2)² = a kw - 4a + 4

f) (-a +b)² = a kw - 2ab + b kw

g) (-x²+1)² =x do 4 - 2x kw + 1

h) (-xy + 5)² =x kw y kw - 10xy + 25

i) ( -2+abc)² = 4 - 4abc + a kw b kw c kw

j) (-3-y) ² =9 + 6y + y kw

k) (-m-n) ² = m kw +2mn + n kw

:) mam nadzieje ze pomoglam

a i kw znaczy do kwadratu a pierw. to pierwiastek
2010-01-20T16:35:42+01:00
A) (pierwastek z dwoch - 5)²=2-25=-23
b)(2- pierwiastek z 3) ² =-5
c) (pierwiastek z 32 - pierwiastek z 2)² =4
d) (-1+x)² =1+x²
e) (-a+2)² =a²+4
f) (-a +b)² =a²+b²
g) (-x²+1)² =x³+1
h) (-xy + 5)² =x²y²+25
i) ( -2+abc)² =4+a²b²c²
j) (-3-y) ² =9+y²
k) (-m-n) ² =m²+n²
2010-01-20T16:39:57+01:00
A)(pierwastek z dwoch - 5) * (pierwastek z dwoch - 5)= 2 - 5 pierwiastkow z dwoch - 5 z pierwiastek z dwoch +25= 27 +-10 pierwiastkow z 2

b)(2- pierwiastek z 3) * (2- pierwiastek z 3)= 4*3=12
c) (pierwiastek z 32 - pierwiastek z 2) * (pierwiastek z 32 - pierwiastek z 2)= 32 - pierwiastek z 64 - pierwiastek z 64 + 2= 32-8-8+2=18
d)(-1+x) * (-1+x)= 1 -x -x +x ²= 1+x² - 2x
e) (-a+2) * (-a+2)= a² -2a - 2a +4 =a ² -4a +4
f)(-a +b) *(-a +b) = a²-ab-ab + b² = a² - 2ab + b²
g) (-x²+1) * (-x²+1) = x4 - x² -x ² +1 = 1-2x²+x4
h) (-xy + 5) *(-xy + 5)= x² y² - 5xy - 5xy +25= x² y² - 10xy +25
i) ( -2+abc)* (-2+abc)= 4 -2abc - 2abc + a²b²c²= 4- 4abc + a²b²c²
j) (-3-y) * (-3-y) = 9+3y +3y+ y²= 9+6y+ y²
k) (-m-n) *(-m-n) = m²+mn+mn+n²= m²+n²+2mn

Mam nadzieje, ze pomoglam tobie :) Pozdrawiam!