Temat: Ćwiczenia w przekształcaniu wyrażeń algebraicznych.


Doprowadź do najprostszej postaci:
a) 5(b-2a)+3(a-3b)-4(2a-4b)
b) -7(2a+3b)-9(a-2b)-3(3a+4b)
c) 4(x³-2x²-5x+2)-x(2x²-3x+5)
d) 2x(x²-3x+7)+3(x³-2x²+4)
e) -3x(-2x²-4x+1)-5(x³-3x+2)
f) -3(x³+4x-2)+2x(x²-3x)





Plis pilne.

3

Odpowiedzi

2010-01-20T18:38:06+01:00
A)12b-15a
b)-23a-15b-9
c)2xdo 3 -5xdo 2 -25x+8
d)5x do 3-15x do 2+14x+12
e)x do 3+12x do 2+12 x -10
f)-xdo 3 -6x do 2-12x+6
2010-01-20T19:03:56+01:00
Nie jestem w tym za dobra, ale spróbuję. Może być źle.

a). 5(b-2a)+3(a-3b)-4(2a-4b)=5b-10a+3a-9b-8a+16b=12b-15a

b). -7(2a+3b)-9(a-2b)-3(3a+4b)=-14a-21b-9a+18b-9a-12b=-32a-15b

c). 4(x³-2x²-5x+2)-x(2x²-3x+5)= 4x³-8x²-20x+8-2x²+3x-5=4x³-10x²-17x+3

d). 2x(x²-3x+7)+3(x³-2x²+4)= tego nie wiem

e). -3x(-2x²-4x+1)-5(x³-3x+2)= ani tego. nie uczyliśmy się jeszcze jeśli na początku jakaś literka.

f). -3(x³+4x-2)+2x(x²-3x)= -3x³-12x+6+2x²-6x=--3³-18x+6+2x²
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-20T19:29:33+01:00
A)5(b-2a)+3(a-3b)-4(2a-4b)=5b-10a+3a-9b-8a+16b=-15a+12a
b)-7(2a+3b)-9(a-2b)-3(3a-4b)=-14a-21b-9a+18b-9a+12b=-31a+12b
c)4(x³-2x²-5x+2)-x(2x²-3x+5)=4x³-8x²-20x+8-2x³+3x²-5x=2x³-5x²-25x
d)2x(x²-3x+7)+3(x³-2x²+4)=2x³-6x²+14x+3x³-6x²+12=5x³-12x²+14x
e)3x(-2x²-4x+1)-5(x³-3x+2)=6x³-12x²+3x-5x³+15x-10=x³-12x²+18x-10
f)-3(x³+4x-2)+2x(x²-3x)=-3x³-12x+6+2x³-6x²=-x³-6x²-12x+6
1 5 1