Zad.1.Przed sezonem cenę roweru w kwocie 450zł zwiekszono o 25% a po sezonie zmniejszono o 25%. Jaka jest cena po sezonie?
zad.2.Cenę pewngo towaru podniesiono o 30% a nastepnie o 20%.O ile procet wzrosła cena względem wyjściowym?
zad.3.Jeden bok prostokąta zwiekszono 25% a drugi zmniejszono o 5%.O ile pole
prostokąta nowego jest mniejszy lub wiekszy od wyjsciowego?
Z góry Dziękuje! Prosze rozwiazania w równaniach.

3

Odpowiedzi

2010-01-20T18:37:11+01:00
1.
450*0.25=112.5
450+112.5=562.5 (przed sezonem)

562.5*0.25=140.62
562,5-25/100 *562,5=562,5-140,63=421,87(po sezonie)
2010-01-20T18:39:16+01:00
Ad.1
450 zł- cena początkowa
25/100 * 450+450=112,5+450=562,5-cena po podwyżce
562,5-25/100 *562,5=562,5-140,63=421,87-cena po obniżce(końcowa)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-20T18:48:03+01:00
Zad1
25% z 450zł
0,25*450zł=112,5zł
450zł+112,5zł=562,5zł -cena przed sezonem
25% z 562,5zł
0,25*562,5zł=140,63zł
562,5zł-140,63zł=421,87zł -cena po sezonie