1. p.kowalskiemu podniesiono pensje o 20%.po podwyzce otrzymal 960 zł.ile zarabial p.kowalski przed podwyzka?

2. p.marta zarabia 1500 zł miesiecznie.z tego wydaje w ciagu miesiaca 80%. pozostala kwote oszczedza na grecje.wycieczka kosztuje 3000 zł.po ilu miesiacach oszczedzania p. marta uzbiera potrzebna kwote na wycieczke?

2

Odpowiedzi

2010-01-20T19:23:34+01:00
1.

960 ------- 120%
x ---------- 20 %

960 *20 / 120 = 160 (zł)
960 - 160 = 800 zł
Odp: zarabiał 800 zł.

2.
1500 ---- 100%
x --------- 80 %

1500 * 80 /100 = 1200 zł

3000/1200= 2,5 czyli potrzeba 2,5 miesiaca i może jechać :)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-20T19:23:46+01:00
1)120% - 960
100% - x
x=100%*960/120%
x=800zł
Odp:Pan Kowalski przed podwyżką zarabiał 800zł
2)
20%z 1500
0,2*1500=300zł - kwota którą oszczędza co miesiąc
3000:300=10
Odp: Pani Marta uzbiera tą kwote po 10 miesiącach