Odpowiedzi

2010-01-20T22:06:29+01:00
Pozytywne:
- Rozkład i gnicie martwej materii organicznej
- Fermentacja obornika
- Oczyszczają ścieki i wodę
- Do produkcji serów, jogurtów, kefirów i alkoholi
- Do produkcji szczepionek, antybiotyków, witamin, surowic
- Wzbogacają glebę w azot
- Ułatwiają trawienie celulozy (przeżuwacze)
Negatywne znaczenie bakterii:
- Choroby przez jady bakteryjne (jak kiełbasiany)
- Gnicie produktów spożywczych
- Niszczenie produktów przemysłowych
15 1 15
2010-01-20T22:10:43+01:00
Role bakterii +

-produkcja kefirów jogurtów
- wytwarzanie leków i szczepionek
-Wykorzystywanie w wytwarzaniu kompostu
-w kiszeniu kapusty i ogórków
- w oczyszczalniach ścieków
-wykorzystanie w laboratoriach
-
gnicie produktów spożywczych np.chleba,owoców
-powodują poważne choroby w tym dwoinkę rzeżączki
uwalniają azot od atmosfery

- powodują niszczenie materiałów przemysłowych
1 5 1
2010-01-20T22:15:34+01:00
- organizmy pionierskie
-wykorzystywane sa w przemyśle spożywczym do sporządzania serów, kefirów, jogurtów oraz kiszonych warzyw
-oczyszczają środowisko
-użyźniają glebę
- bakterie symbiotyczne żyjące w żołądkach zwierząt roślinożernych umożliwiają im trawienie celulozy
-wiele bakterii jest czynnikami chorobotwórczymi powodującymi choroby roślin i zwierząt
- wytwarzają toksyny
- wiele bakterii powoduje także choroby człowieka
- wywołują procesy gnilne
- produkcja antybiotyków
- fermentują obornik
23 4 23