Zbiornik może być napełniony przez pierwszą rurę w ciągu 9 godzin, a przez drugą w ciągu 6 godzin. Wlewano wodę przez 3 godziny za pomocą pierwszej rury i 2 godziny za pomocą drugiej rury. Wtedy okazało się ,ze w zbiorniku brakuje jeszcze 450 litrów wody. Jaka jest pojemność zbiornika?

2

Odpowiedzi

2010-01-20T23:07:47+01:00
Nie wiem czy moje rozumowanie jest poprawne, ale ja wymiśliłam coś takiego. Może Cię to zadowoli i faktycznie też tak myślałaś/eś.

9h+6h=15h
3h+2h=5h i w czasie 5h wlano 450l

pozostało jeszcze 10h

skoro w czasie 5h wlano 450l to w czasie 15h będzie to 1350, bo:

15h:5h=3
3*450=1350

Odpowiedź: Pojemnośc zbiornika wynosi 1350l.
2 1 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-20T23:09:27+01:00
³/₉+²/₆=⁶/₁₈+⁶/₁₈=¹²/₁₈=⅔
⅔+450=cały basen napełniony
z tego wynika, że 450 to tak naprawdę ⅓ pojemności całego basenu, no bo ile jest potrzebne do 2/3, aby było 3/3....no oczywiście 1/3, czyli w naszym przypadku wspomniane wcześniej 450 litrów. i teraz tak:

jeżeli 1/3 to 450, to 450 mnożymy przez 3 co nam daje 1350 (litrów).

Odp: Pojemność zbiornika wynosi 1350 litrów.

Ps Zadanie jest rzetelnie, a co najważniejsze dobrze wykonane, zawiera także opis type "steb by step"....więc liczę na naj...

a jak coś niezrozumiałe to można pisać na pw




3 2 3