Na jaką wodę wrzuca się ziemniaki, dlaczego?(ciepła /zimna)
Na jaką wodę wrzuca się jarzyny, dlaczego?(ciepła /zimna)
Doświadczenie 1
Połóż ziemniaka przy kaloryferze lub w suchym miejscu tak aby się "zmarszczył". Gdy już będzie pomarszczony wsadź go do wody i poczekaj na to aż się nasączy wodą i stanie się znów twardy.
(Napisz wnioski i obserwacje i ile czasu się marszczył a w ile stał się twardy)
Doświadczenie 2 (książka "Puls życia"(1 gim.) s.80) (lepiej zrobić to z książką jak ktoś ma)
Do wykonania doświadczenia będą potrzebne: duży świeży korzeń marchwi, nóż, sól kuchenna, słoik
1.Wydrąż nożem otwór w marchwi o głębokości około 4cm
2.Wsyp do niego łyżeczkę soli.
3.Ustaw marchew w pozycji pionowej i zostaw ją na 3 godziny.
4.Sprawdź, jakie zmiany zaszły w korzeniu marchwi.
5.Wypłucz wnętrze marchwi wodą
6.Włóż marchew do słoika z wodą
7.Sprawdź jakie zmiany zaszły w marchwi po 3 kolejnych godzinach.
(Napisz wnioski i obserwacje)

1

Odpowiedzi

2010-01-21T13:33:00+01:00
Ziemniaki : Pod wode zimna , poniewaz musza sie dobrze ugotowac .
Jarzyny : Pod wode ciepla , poniewaz musza zmieknac .

Doswiadczenie 1 :

Ziemniak zmarszczyl sie w 2 minuty . Jak sie wsadiło ziemniaka do wody zimnej zaczal powoli robic sie twardy.Po 8 minutach byl juz gotowy do zjedzenia .

Doswiadczenie 2 :

Marchewka traci swoje skladniki i zmienia swoja barwe na takjakby wyblakla . To pod plywem soli sie taak zrobilo . Sol ma wlasciwosci niszczace ; ]]

Prosęę ; ****
Licze na naj ; ****
2 2 2