Zadanie1, Oblicz pamiętając w właściwej kolejności wykonywania działań.
a) 5,3+4i5/7+1/5
b)10i3/4-0,28+0,54
c)9,72-3i3/5*1i2/3
d) 4,08-2,08:13/25



Zadanie2.
Codziennie wieczorem notowano wskazania samochodowego licznika przejechanych kilometrów. W poniedziałek rano licznik wskazał 425,5km.
Poniedziałek 471,2
Wtorek 683,7
Środa 701,5
Czwartek 792,6
Piątek 934,1
a) Ile kilometrów przejechał samochód w ciągu każdego dnia?
b) Ile kilometrów przejechał samochód od poniedziałku do piątku?





3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-01-21T15:04:34+01:00
1. 5 3/10 + 4 5/7 + 1/5 = 5 21/70 + 4 50/70 + 14/70 [ 1/5 to 2/10 i do wspolnego mianownika ] = 9 85 / 70= 10 15/70 = 10 3/14

2. 10 3/4 - 28/100 + 54/100 = 10 75/ 100 - 28/100 + 54/100 = 10 47/100 + 54/100 = 10 101/100 = 11 1/100

3. 9 72/100 - 3 60/100 x 1 66/100 = 6 12/100 x 1 2/3 = 6 3/25 x 1 2/3 = 10

4. 4,08 - 2,08 : 13/25 = 2,00 : 0,52 = w przyblizeniu 3,85

zad 2

a) Poniedziałek - 471, 2 - 425,5 = 45,7
Wtorek- 683,7 - 471,2 = 167, 5
Środa- 701, 5 - 683,7 = 17,8
Czwartek - 792,6 - 701,5 = 91,1
Piątek - 934, 1 - 792,6 = 141,5

b) bez tego rano poniedziałku - 3583,1
z tym ranem poniedziałkiem - 4008,6
2010-01-21T15:09:39+01:00
1)
a)5,3+4i5/7+1/5= 5i3/10+33/7+1/5=53/10+33/7+1/5=371/70+330/70+14/70=715/70=10i15/70=10i3/14

b)10i3/4-0,28+0,54=10i75/100-0,28+0,54=10,75-0,28+0,54=11,01

c)9,72-3i3/5*1i2/3=9,72-18/5*5/3(tu sie skroci)=9,72-6=3,72

d)4,08-2,08:13/25=4,08-2i8/100:13/25=4,08-208/100*25/13(tu sie skróci)=4,08-4=0,08

2)
a)
w poniedziałek 471,2-425,5=45,7km
we wtorek 683,7 - 471,2=212,5km
środa 701,5-683,7=17,8 km
czwartek 792,6-701,5=91,1km
piątek 934,1-792,6=141,5 km

b)
934,1-425,5=508,6km

mam nadzieje ze pomoglam:)
licze na naj:)
2010-01-21T15:16:14+01:00
A)

471,2-425,5=45,7 tyle w pon
683,7-471,2=212,5 tyle we wtorek
701,5-683,7=17,8 tyle w środę
792,6-701,5=91,1 tyle w czwartek
944,1-792,6=151,5 tyle w piatek


b)

45,7+212,5+17,8+91,1+151,5=518,6
tyle km przejechał samochód od pon do pią