Z działu '' wyrażenia algebraiczne- wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias''

Uzasadnij że:
a) Suma trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 3
b) Suma dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 4
c) Suma czterech kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 8


Pomóżcie! Potrzebne na sobotę!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T16:03:47+01:00
A) (n+1)+(n+2)+(n+3)=n+1+n+2+n+3=3n+6=3(n+2)
b) (2n+1)+(2n+3)=2n+1+2n+3=4n+4=4(n+1)
c) (2n+1)+(2n+3)+(2n+5)+(2n+7)=8n+16=8(n+2)
1 5 1