Dane są wyrażenia algebraiczne: A: 3x²-xy , B: -2y, C: 3x .
Wykonaj działania : a) (A×B)×C
b) A×(B×C)

Nie było mnie dosyć długo w szkole i niezbyt radzę sobie z wykonywaniem tych działań, będę bardzo wdzięczna za prawidłowe rozwiązanie ;*
(dobrze by było ze wszystkimi obliczeniami).

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T16:46:46+01:00
A: 3x²-xy , B: -2y, C: 3x .

a) (A×B)×C=(3x²-xy*-2)*3x=[(-6x²) +2xy]*3x=18x^+6x²y

b) A×(B×C)=3x²-xy*(-2y*3x)=3x²-xy*(-6xy)=(-18x^y)+6x²y²


Niestety nie mam bladego pojęcia w jaki sposób zapisać liczbę do kwadratu [chodzi mi tutaj o coś takiego x²->skopiowałam], więc ten znaczek [^] oznacza liczbe do sześcianu czyli 3! :)

P.S. * oznacza mnożenie!