Odpowiedzi

2010-01-21T16:52:16+01:00
( x+2y=5
( y=-2x+1

y = -2x+1
x+2(-2x+1)=5
x-4x+2=5
-3x=3 / :(-3)
x = - 1

y = -2*(-1)-1
y = 2-1
y = 1


( y=x-3
( x+y=3

y=x-3
x+x-3=3
2x=6 / :2
x=3

y = 3-3
y=0


(3x-2y=11
(y=x-4

y=x-4
3x-2(x-4)=11
3x-2x+8=11
x=3

y=3-4
y=-1
2010-01-21T16:57:00+01:00
Nie wiem co miało być dokładnie w pierwszym przykładzie. Proszę o poprawę treści, a ja poprawię swoją odpowiedź.

2.( y=x-3
( x+y=3
x+x-3=3
2x=6
x=3

y=3-3
y=0

3.(3x-2y=11
(y=x-4

3x - 2 (x-4)=11
3x-2x+8=11
x=11-8
x=3

y=x-4
y=3-4
y= -1
2010-01-21T16:59:47+01:00
B)( y=x-3 spr: 0=3-3
( x+y=3 3+0=3

y=x-3
x+x-3=3

y=x-3
2x=6 /:2

y=x-3
x=3

y=0
x=3




c) (3x-2y=11 spr: 9+2=11
(y=x-4 -1=3-4

3x=11+2y
y=x-4

3x=11+2*(x-4)
y=x-4

3x=11+2x-8
y=x-4

x=3
y=3-4

Osp: x=3
y=-1




PS. ten pierwszy przykład masz jakoś dziwnie napisane [druga linijka] a no i dopisz wszędzie kramle :)