Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T16:53:48+01:00
5b - 1/5b - 4/5b + b = 5b
- 1/4m + 1/8n - 1/8m + 0,375=-3/8m+1/8n+0,375

- y + 8x - z - 2x=
6x-y-z=
6*-2-1*6-1*-3=
-12-6+3=
-15

2010-01-21T16:55:17+01:00
Wykonaj redukcję wyrazów podobnych.
5b - 1/5b - 4/5b + b =
= 5b-b+b = 5b

- 1/4m + 1/8n - 1/8m + 0,375=
= -2/8m-1/8m + 1/8n + 0,375 =
= -3/8m + 1/8n + 0,375

Oblicz wartośc liczbową wyrażenia.
- y + 8x - z - 2x = dla x= -2 y=6 z= -3
= -y-z+6x =
= -6+3+6*(-2) =
= -3-12 = -15
2010-01-21T16:56:38+01:00
1\ Wykonaj redukcję wyrazów podobnych.

a)
5b - 1/5b - 4/5b + b = 5b - 1b + b = 5b

b)
- 1/4m + 1/8n - 1/8m + 0,375= -2/8m + 1/8n - 1/8m + 0,375 = -3/8m + 1/8n + 0,375


2\ Oblicz wartośc liczbową wyrażenia.
- y + 8x - z - 2x
dla
x= -2
y=6
z= -3

- y + 8x - z - 2x = -6 - 16 + 3 + 4 = -15