Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T18:01:41+01:00
X-cukierki w pierwszym pudelku
y-cukierki w drugim pudelku

x+y=35
y+0,5x=1,2y

x+y=35
0,5x=0,2y

x+y=35
x=0,4y

0,4y+y=35
x=0,4y

1,4y=35
x=0,4y

y=25
x=10

10/2=5
25+5=30

Odpowiedź: W drugim pudełku jest obecnie 30 cukierków.

21 4 21
2010-01-21T18:03:46+01:00
X-ilosc cukierków w 1 pudełku
y-ilosc cukierków w 2 pudełku

x+y=35
x-50%x=y+50%x

x=35-y
y+0,5x=1,2y
y+0,5(35-y)=1,2y

y+17,5-0,5y=1,2y
-0,7y=-17,5
y=17,5:0,7
y=25

x=35-y=35-25=10
odp. w pierwszy,m pudełku było 10 a w drugim 25 cukierków teraz w drugim pudełku jest 30 cukierków, bo 25 +50%z 10=25+5=30
33 1 33