Na dziś.! proszę. Daję naj;***
1. usuń nawiasy zgodnie z podanymi zasadami i zredukuj wyrazy podobne.
a) 4ab-(-2a-3ab)-9a=
b) (5c-4)+(11-8c)=

2. zapisz bez użycia nawiasów i zredukuj wyrazy podobne:
a) 5-(6a+8)=
b) (x+y)-(x-y)=
c) 3x-(5x-9)=
d)(5m-3)-(10m-2)=
e)4ab-(-2a-3ab)-9a=
f)-(7x²-5x+4)-(-4x)=

3.usuń nawiasy i wykonaj redukcję wyrazów podobnych:
a) (7a +2b)+(3a-8b)-(3a-4)=
b) (15m-7)-(6m-9)+(-8m-4)=
c)(5,5a-0,8)+(-0,5a+1,8)-(-2a+7)=
d) (-6½c+3¾d)-(-3¾d+7,5c)+(¼d-6c)=

3

Odpowiedzi

2010-01-21T18:01:47+01:00
1. usuń nawiasy zgodnie z podanymi zasadami i zredukuj wyrazy podobne.
a) 4ab-(-2a-3ab)-9a=4ab+2a+3ab-9a=7ab-7a
b) (5c-4)+(11-8c)=5c-4+11-8c=7-3c

2. zapisz bez użycia nawiasów i zredukuj wyrazy podobne:
a) 5-(6a+8)=5-6a-8=-6a-3
b) (x+y)-(x-y)=x+y-x+y=2y
c) 3x-(5x-9)=3x-5x+9=9-2x
d)(5m-3)-(10m-2)=5m-3-10m+2=-1-5m
e)4ab-(-2a-3ab)-9a=4ab+2a+3ab-9a=7ab-7a
f)-(7x²-5x+4)-(-4x)=-7x²+5x-4+4x=-7x²+9x-4 (jest to funkcja kwadratowa)

3.w trzecim ta sama zasada jak mamy -(a+b) do i do a i do b dodajemy minus
jak np jest -(a-b) to do a dajemy minus i mamy -a a do -b dodajemy minus i zostaje samo b poniewaz 2 minusy daja +
1 5 1
2010-01-21T18:04:29+01:00
1)
a) 4ab + 2a + 3ab -9a = 7 ab-7a
b) 5c - 4+11-8c=-3c+7
2)
a) 5-6a-8=-6a-3
b) x+y-x+y=2y
c) 3x-5x+9=-2x+9
d) 5m-3-10m+2=-5m-1
e) 4ab+2a+3ab-9a=7ab-7a
f) -7x^2+5x-4+4x=-7x^2+9x-4
3)
a) 7a+2b+3a-8b-3a+4=7a-6b+4
b) 15m-7-6m+9-8m-4=m-2
c) 5,5a-0,8-0,5a+1,8+2a-7=7a-6
d) -6,5c+ 3 i 3/4d+ 3 i 3/4d-7,5c+1/4d-6c= -20c + 7 i 3/4d
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T18:06:11+01:00
1. usuń nawiasy zgodnie z podanymi zasadami i zredukuj wyrazy podobne.
a) 4ab-(-2a-3ab)-9a=4ab+2a+3ab-9a=7ab-7a
b) (5c-4)+(11-8c)=5c-4+11-8c=-3c+7

2. zapisz bez użycia nawiasów i zredukuj wyrazy podobne:
a) 5-(6a+8)=5-6a-8=-3-6a
b) (x+y)-(x-y)=x+y-x+y=2y
c) 3x-(5x-9)=3x-5x+9=-2x+9
d)(5m-3)-(10m-2)=5m-3-10m+2=-5m-1
e)4ab-(-2a-3ab)-9a=4ab+2a+3ab-9a=-3a+3ab
f)-(7x²-5x+4)-(-4x)=-7x²+5x-4+4x=-7x²+9x-4

3.usuń nawiasy i wykonaj redukcję wyrazów podobnych:
a) (7a +2b)+(3a-8b)-(3a-4)=7a+2b+3a-8b-3a+4=7a-5b+4
b) (15m-7)-(6m-9)+(-8m-4)=15m-7-6m+9-8m-4=m+2
c)(5,5a-0,8)+(-0,5a+1,8)-(-2a+7)=5,5a-0,8-0,5a+1,8+2a-7=7a-6
d) (-6½c+3¾d)-(-3¾d+7,5c)+(¼d-6c)=-6½c+3¾d+3¾d-7,5c+¼d-6c=7¾d-20c

2 3 2