Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-30T20:13:49+02:00
A) x/2=5/6

6x=10
x=10/6
x=5/3=1i 2/3
B) x/2=x+1/4
2(x+1)=4x
2x+2=4x
2x=2
x=1
C) 2(x-1)/3=x+2/5
3(x+2)=2(x-1)5
3x+6=10x-10
-7x=-16
x=16/7
x=2 i 2/7
D) x-1/x+3=x/x+1
(x-1)(x+1)=(x+3)x
x²-1=x²+3x
3x=-1
x=-1/3
E) 2a+1/2a=a+3/a-1
2a(a+3)=(2a+1)(a-1)
2a²+6a=2a²-2a+a-1
7a=-1
a=-1/7
2009-09-30T20:22:44+02:00
A) x/2=5/6
6x=2*5
6x=10II6
x= 1 i 2/3
b) x/2= x + 1/4
0,5x= x+0,25
-0,5X= 0,25II2
x=0,5
c)niestety w tym przykladzie nie wiem jak to ma byc zapiosane czy 3 ma byc pod calym wyrazeniem, czy pod x-1
d)rowniez to samo. musiasz to w nawiasy popisac;p
e)tak jak powyzej. nie wiadomo o co tu choodzi;/
2009-09-30T20:35:58+02:00
A) x/2=5/6
6x=10/6
x=1,67
b)x/2=x+1/4
4x=2x+2
2x=2/2
x=1
C) 2(x-1)/3=x+2/5
2x-2/3=x+2/5
(2x-2)*5=(x+2)*3
10x-10=3x+6
7x=16
x=2,28
D) x-1/x+3=x/x+1
(x-1)(x+1=x(x+3)
x²-1=x²+3x
-3x=1/-3
x=1/3
E) 2a+1/2a=a+3/a-1
(2a=1)(a-1)=2a(a-3)
2a²+a-2a-1=2a²-6a
5a=1/5
a=1/5