1.Przyporządkuj niżej wymienionym organizmom właściwy im sposób
odżywiania, wyjaśnij na czym on polega: a) tasiemiec, b) dąb czerwony,
c) pijawka

2. Określ rolę następujących składników pokarmowych: a) Fe, b) Ca,
c) wit. D, d) sole mineralne i tłuszcze rozpuszczalne w wodzie

3. Podaj etapy trawienia tłuszczy. Uwzględnij: nazwy enzymów, wydzielin i pH.

4. Podaj cechy diety zrównoważonej.

5. Podaj funkcje wątroby - co najmniej 5

bardzo prosze o szybka odpowiedz.. i z gory slicznie dziekuje;)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T18:57:49+01:00
1.
a) pasożytnictwo - odżywianie kosztem innego organizmu
b) fotosynteza - samożywność
c) ?

2.
a) żelazo to składnik hemoglobiny, niedobór powoduje anemię
b) potrzeban by Ca prawidłowo odkładało się w tkance kostnej, niedobór powoduje krzywicę
c) składniki odżywcze, substancje zapasowe, ogrzewanie organizmu (chyba)

3.
Enzymu trawiące to lipazy - rozrywają wiązania estrowe.
Przy udzialr soli żółciowych tłuszcze zostają amulgowane na triglicerydy, następnie trafiają do dwunastnicy i tam zostają poddane działaniu lipazy trzustkowej (pH>7). Enzymy te trawią cząsteczki tłuszczy na glicerydy i wyższe kwasy tłuszczowe. Strawione substancje przenikają z jelita do żył i do wątroby.

4.
W diecie zrónoważonej są wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Dostarcza się zarówno witamin jak i białek, tłuszczy i cukrów (ale nie w nadmiarze).

5.
przekształca nadmiar glukozy w glikogen,
syntetyzuje fibrynogen,
gromadzi żelazo
produjuje żółć
magazynuje nadmiar tłuszczów
oczyszcza z substancji szkodliwych np. alkohol, leki, konserwanty