Rozwiąż układy równań metodą podstawiania.

a)
x+y=3
x-2y=6
b)
x-y=5
3x+4y=8
c)
2x-3y=-5
3x+6y=12
d)
3x-3y+3=0
x-½y-2=0
e)
4x-2y=6
3x+6y=12
f)
3x-4y=14
-2x+7y=-18

Nie było mnie w szkole i nie załapałem. Podobno łatwe, ale nie dla mnie. :(

3

Odpowiedzi

2010-01-21T18:44:21+01:00
A)
x+y=3
x-2y=6

x=3-y
3-y-2y=6

x=3-y
-3y=6-3

x=3-y
-3y=3 |: (-3)

x=3-(-1)
y=-1

x=4
y=-1

b)
x-y=5
3x+4y=8

x=5+y
3(5+y)+4y=8

x=5+y
15+3y+4y=8

x=5+y
7y=-7 |:7

x=5+(-1)
y=-1

x=4
y=-1

c)
2x-3y=-5
3x+6y=12

2x=-5+3y |:2
3x=12-6y

x=-2½+1½y
3(-2½+1½y)=12-6y

x=-2½+1½y
-7½+4½y=12-6y

x=-2,5+1,5y
4,5y+6y=12+7,5

x=-2,5+1,5y
10,5y=19,5 |:10.5

tu już zaczynają się schody bo to jest równanie nieoznaczone. dalej nie wiem jak. myślę że pomogłam ;)
1 4 1
2010-01-21T18:44:29+01:00
A) x+y=3
x-2y=6

y=3-x
x-2(3-x)=6

y=3-x
x-6+2x=8

y=3-x
3x=6+6

y=3-x
3x=12 /:3

y=3-x
x=4

y=3-4
x=4

x=4
y=-1

b)x-y=5
3x+4y=8

x=y+5
3y+15+4y=8

x=y+5
7y=-7 /:7

x=y+5
y=-1

x=-1+5
y=-1

x=4
y=-1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T19:05:31+01:00
X+y=3
x-2y=6

x=3-y
3-y-2y=6

x=3-y
-3y=3

x=3-y
y=-1

x=4
y=-1

b)
x-y=5
3x+4y=8

x=5+y
3(5+y)+4y=8

x=5+y
15+3y+4y=8

x=5+y
7y=-7

x=5+(-1)
y=-1

x=4
y=-1

d)
3x-3y+3=0
x-½y-2=0

3x-3y+3=0
x=2+1/2y

3(2+1/2y)-3y+3=0
x=2+1/2y

6+3/2y-3y+3=0
x=2+1/2y

1i1/2y=-9
x=2+1/2y

y=1/6
x=2+1/12

y=1/6
x=2i1/12

e)
4x-2y=6
3x+6y=12

-2y=6-4x
3x+6(3-2x)=12

-2y=6-4x
-9x=-6

-2y=6-4x
x=1\3

-2y=6-4/3
x=1\3

y=-14/6
x=1\3
1 4 1