Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T18:42:14+01:00
A nie graniastoslupa o podstawie sześciokąta foremnego?


wzór na objętośc graniastoslupa to :

V = Pp * h

czyli pole podstawy mnożona przez wysokość graniastoslupa

jeżeli podstawa jest sześciokąt foremny, to właśnie jego pole trzeba policzyć:

Pp = (3a²√3) : 2
Pp = (3 * 3² * √3) : 2
Pp = (3 * 9 * √3) : 2
Pp = 27√3 : 2
Pp = 13,5 √3 cm²

a teraz, po obliczeniu pola podstawy, podstawiamy do wzoru na objętośc:

V = Pp * h
V = 13,5 √3 * 4,5
V = 60,75 √3 cm ^3 , czyli cm sześciennych ;)
6 3 6