Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-22T00:33:40+01:00
Wg mnie w pierwszym przyklad tak wyglada a). (x-2)²(x-3)x=0
stad
(x-2)²=0 v x-3=0 v =x=0
x=2 v x=3 v x=0

B
b). (x²+x+1)(5-12x)=0

b). (x²+x+1)=0 v (5-12x)=0
(x²+2x+1-x)=0 v x=5/12
(x+1)²[-√(x)]²=0
(x-√x+1)(x+√x+1)=0
x=√x-1 v x=-√x-1

rozłożylem na czynniki ,można równiez z delty liczyc

c). (x³+x²-9x-9)(3-2x)x²=0
x²(x+1)-9(x+1)=0 v 3-2x=0 v x²=0
(x-3)(x+3)(x+1)=0 v x=3/2 v x=0 v x=0
x=3 v x=-3 x=-1
metoda grupowania

w kazdym z przykladow byl iloczyn wiec wystarczy ze tylko jeden z czynnikow bedzie rowny zero to cale wyrazenie bedzie rownalo sie zero