Odpowiedzi

2010-01-21T18:50:39+01:00
Zapobiegają procesom jełczenia (zepsuciu się produktów)

Przykłady antyoksydantów:
- BHA,
- diwodoroetylenodiaminotetraoctan diamonu,
- chlorek hydroksyloamoniowy,
- siarczan hydroksyloamoniowy,
- 2,2'-tiobisacetamid.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T18:51:50+01:00
· dysmutaza nadtlenkowa (SOD - Super Oxid Dismutase),

· peroksydaza glutationowa selenozależna,

· katalaza,

· reduktaza glutationowa,

· transferaza,

· poliaminy,

· melatonina,

· estrogen,

· laktoferyna,

· kwas moczowy,

· kwas liponowy,

· ceruloplazmina,

· albumina,

· glutation,

· endogenny koenzym Q10.
· witamina A,

· witamina C,

· witamina E,

· karotenoidy (α i β-karoten, likopen, luteina),

· ksantofile,

· egzogenny koenzym Q10,

· polifenole.
1 5 1