Odpowiedzi

2010-01-21T19:37:27+01:00
A) 2x(x-5)-3(x do drugiej-2x)+(x-2)x= ?
b)a(a+b+c)-b(a-b+c)-c(a-b-c) = ?
c)x(x do drugiej+2x+1)-(-4x do trzeciej+8x do drugiej-6)podzielić na 2


Jeżeli mnożymy jakąś liczbę przez wyrażenie w nawiasie - mnożymy tę liczbę przez KAŻDĄ liczbę w nawiasie.

a)
2x(x-5)-3(x²-2x)+(x-2)x = 2x*x - 5*2x - 3*x² + 3*2x + x*x - 2*x=
= 2x² - 10x - 3x² + 6x + x² - 2x = -6x

b)
a(a+b+c)-b(a-b+c)-c(a-b-c) =
= a*a + a*b + a*c - a*b + b*b - b*c - a*c + b*c + c*c =
= a² + ab + ac - ab + b² - bc - ac + bc + c² =
= a² + b² + c²

c)
[x(x²+2x+1)-(-4x³+8x²-6)]/2 =
= (x*x² + x*2x + x*1 + 4x³ - 8x² + 6)/2 =
= (x³ + 2x² + x + 4x³ - 8x² +6)/2 = (5x³ - 6x² + x +6)/2 =
= 5/2 x³ - 3x² + 1/2 x + 3
6 4 6
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T19:37:52+01:00
Jeżeli matematyka z plusem to:
a) 2x(x-5)-3(x²-2x)+(x-2)x= najpierw mnożymy to co stoi przed nawiasem razy to co jest w nawiasie: 2x(x-5)=2x²-10x, dalej mnożymy, ale pamiętaj że mnożymy razy -3 ponieważ przed nim pisze minus więc: -3(x²-2x)=-3x²+6x, i dalej mnożymy, tylko że x stoi za nawiasem, ale to nie ma znacznia, więc: (x-2)x=x²-2x, teraz sumujemy to co otrzymaliśmy:
2x²-10x-3x²+6x+x²-2x=-6x
b) a(a+b+c)-b(a-b+c)-c(a-b-c)= pozbywamy się nawiasów mnożąc po kolei tak jak w przykładzie a potem sumujemy:a(a+b+c)-b(a-b+c)-c(a-b-c)=a²+ab+ac-ab+b²-bc-ca+cb+c²=a²+b²+c² mysle że już rozumiesz, ale na wszelki wypadek zrobię przykład c
c)x(x²+2x+1)-(-4x³+8x²-6)/2=x³+2x²+x+(4x³-8x²+6)/2=x³+2x²+x+2x³-4x²+3=
3x³-2x²+x+3
Jeżeli dalej nie rozumiesz to pisz do [email protected]
7 4 7