Zad.18 : Na Koncert Zespołu ''Oni'' Sprzedano 450 biletów po 11,50 zł i 125 po 28,50 zł . Ile złotych wpłyneło do kasy za sprzedaż biletów ?

zad.19 : książka kosztuje 23,80 zł , a zeszyt 1,70 zł . Ile razy tańszy jest jest zeszyt od książki ?

3

Odpowiedzi

2010-01-21T19:15:01+01:00
11,50 × 450= 5175zł
28,50 × 125= 3562,50zł

5175 + 3652,5 = 8737,50 zł

Odp. Do kasy wpłynęło 8737,5 zł.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-21T19:15:39+01:00
18zadanie

dane :

1 bilet - 11,50 zl
1 bilet- 28,50 zl

125biletow x 28,50 = 3562,5 zl
450 biletow x 11,5 = 5175,0 zl

razem- 5175,0 zl + 3562, 5 zl = 8737,5 zl

19 zadanie

dane:
1,70 cena zeszyt
23,80 zl cena ksiazki

ile razy zeszyt tanszy ? 23,8 : 1,7 = 14
2010-01-21T19:17:40+01:00
450*11,50=5175
125*28,50=3562,5
5175+3562,5=8737,5

23,80/1,70=14
1 5 1