Odpowiedzi

2010-01-21T20:15:51+01:00
Sikorka czubatka jest jednym z rodziny sikorowatych. Zamieszkuje bory różnych typów, jest bowiem ściśle związana z drzewami iglastymi, liściastych zaś unika. Odżywia się owadami i pająkami, a zimą głównie nasionami. Gnieździ się w dziuplach, zwykle nisko, natomiast stosunkowo rzadko buduje budki lęgowe.Gniazdo buduje z mchu, traw i porostów. Jest ono wysłane, jak zwykle u sikor, filcem sporządzonym z włosia, sierści i wełny. Sikora czubatka ma dwa lęgi w roku, od kwietnia do czerwca. Znosi 2-7 jaj, które wysiaduje tylko samica przez 15-18 dni.Młode pozostają w gnieździe długo, bo aż 20-22 dni.
Czubatki przez cały rok trzymają się pojedynczo lub po dwie. Są gatunkiem osiadłym. Występują tylko w Europie, z wyjątkiem Irlandii, południa Wysp Brytyjskich, północy Skandynawii i Europy południowo-wschodniej. W Polsce sikora czubatka jest średnio licznym ptakiem lęgowym, będącym pod ochroną.
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T20:16:12+01:00
Ptak lęgowy oznacza, że ten ptak na danym terenie zakłada gniazdo i rodzinkę. Termin ten powstał, aby odróżnić ptaki, które się np u nas rozmnażają, od tych które są tu przelotnie.
3 5 3