Mieszaknie kosztuje 80 tyś zł brutto (z VAT). Stawka vat wynosi 7%. Ile kosztowałoby to mieszkanie gdyby stawka vat wynosiła 22%


2 )dwie godz przed zamknięciem targowiska sprzedawca obniżył cene pomidorów o 10 % a po kolejnej godz jeszcze o 20% . O ile procent
zmniejszyła sie cena pomidorów


3 )NAjwiecej diamentów wydobywa sie w Australii .rocznie około 30mln karatów , co stanowi 27,2% wydobycia światowego. ile kilogramów diamentów wydobywa sie rocznie na swiecie ? . Jeden karat to 0,2g .

Proszę o dobre rozwiązania i wytłumaczenie jak to się oblicza !!!!!

2

Odpowiedzi

2009-09-30T22:08:42+02:00
Zad. 1
80 000 - 100%
x - 22%

x=80 000 razy 22 dzielone przez 100. =17600zł

80 000-17600=62400

Zad.2

100% - 10% razy x =90%x
90%-20% razy x =90% - 20/100 razy 90/100 =
=90%-18= 72%

Trzeciego nie potrafię niestety..
2 1 2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-30T23:01:18+02:00
Zadanie 1
80 tyś. - 107% [bo ta cena jest z stawką vat]
x - 100% [liczmy ile wynosi cena netto]

107x = 8000000(:107)
x = 74766,36 [przybliżenie do części setnych]

74766,36×22%=16448,60 [przybliżenie do części setnych]
74766,36+16448,60=91214,96 zł
odp. Mieszkanie z 22% VAT-em kosztowało by 91214,96 zł.

Zadanie 2
Przykładowo weźmy 100 zł
100×10%=10zł (zmniejszamy o 10%)
100-10=90 (wynik po zmniejszeniu)
90×20%=18 (po raz drugi zmniejszamy o 20%)
90-18=72 (wynik po drugim zmniejszeniu)

[zł - %] [proporcja zł do %]
100 - 100
72 - x

100x=7200
x=72% [jakim %-tem jest cena po obniżkach]

100%-72%= 28%
(od 100% [ceny początkowej] odejmujemy 72% [cena która jest po 2 obniżkach])

odp. Cena pomidorów w sumie spadła o 28%.

~ZADANIE 3 [Nie wiem czy dobrze]~

Proporcja
30 mln. - 27.2%
x - 100%
27.2x = 300000000
x=110294118 [przybliżenie do całości]
22058823,6×0,2g=22058823,6g
[miliony karatów zamieniamy na gramy]
22058823,6g = 22058,8236kg
1 5 1