Zad 1 .
przedstaw każdą z podanych liczb w postaci potęgi o podstawie
2 lub 3 :
8 32 27 1 128 243

b) Przedstaw każdą z poniższych liczb w postaci potęgi o wykładniku 3 lub 4:
16 64 216 81 0 615

zad 2.
zapisz w postaci jednej potęgi
a)25×5³×5⁰
b)1/81 × 1/9 ×(⅓)⁷
c)9×3⁹×27 kreska ułamkowa 3⁷ :3⁴
d)7¹¹-> ta jedynka troszkę wyżej : 49 kreska ułamkowa 7⁴×7³

zad 3
Jakimi liczbami należy zastąpić kwadraciki ?
a) 9×3-> i tu coś do potęgi × 81 = 3¹⁰
b)2-> i tu coś do potęgi × 16 =2⁷
c)(½)⁵: (½) -> i tu coś do potęgi :) × ½ =1
d)(-125)×(-5) ×(-5) -> i tu coś do potęgi = 5⁸

zad 4 zapisz w postaci jednej potęgi :
a) 1000 × ( -10)⁸ -> kreska ułamkowa 10⁹
b)81×(-3)⁵ × (-27)
c)(-1/32)× 1/16 × (½)⁶
d)36×(-6)⁷×(-6)⁸ kreska ułamkowa 6¹⁴ : (-6)

1

Odpowiedzi

2009-09-30T22:36:32+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
1a)8=2³
32=2⁵
27=3³
1=1³=1²
128=2⁷=4³razy2
243= 3⁵=9²razy3
b) Przedstaw każdą z poniższych liczb w postaci potęgi o wykładniku 3 lub 4:
16=2⁴
64=2⁶=4³
216 =6³
81=3⁴
0=0⁴
625=5⁴
zad 2.
zapisz w postaci jednej potęgi
a)25×5³×5⁰=5²*5³*5⁰=5⁵
b)1/81 × 1/9 ×(⅓)⁷=(1/3)do pot 13
c)9×3⁹×27 kreska ułamkowa 3⁷ :3⁴=3do pot 14 /3³=3do pot 11
d)7¹¹-> ta jedynka troszkę wyżej : 49 kreska ułamkowa 7⁴×7³=7⁹:7⁷=7²=49
zad 3
Jakimi liczbami należy zastąpić kwadraciki ?
a) 9×3x3³ × 81 = 3¹⁰
b)2x2² × 16 =2⁷
c)(½)⁵: (½) x2⁵ × ½ =1
d)(-125)×(-5) ×(-5) (-5)³ = 5⁸
zad 4 zapisz w postaci jednej potęgi :
a) 1000 × ( -10)⁸ -> kreska ułamkowa 10⁹=10³x10⁸:10⁹=10²=100
b)81×(-3)⁵ × (-27)=3⁴x(-3)⁵x(-3)³=3dopot b12
c)(-1/32)× 1/16 × (½)⁶=(-1/2)do pot15
d)36×(-6)⁷×(-6)⁸ kreska ułamkowa 6¹⁴ : (-6) =-6do17:(-6)do13=6⁴
159 4 159
zad.2 jest źle w odp. w książce jest inaczej
błąd być może jest w zadaniu 2d), zadający napisał 7^11, być może jest tam 7^(1^1) wówczas rozwiązanie wyglądałoby tak:
(7^(1^1) : 49)/(7^4 * 7^3) = (7^1 : 7^2)/(7^7) = (7^-1)/(7^7) = 7^(-8)