Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-21T23:46:34+01:00
Witaj
Cały układ o masie m1+m2=m1+5m1=6m1 porusza się r.jedn.przysp. z przysp. a pod wpływem siły P2=m2*g
czyli P2= 5m1*g
zatem P2 = 6m1*a czyli a = P2/6m1 = 5m1*g/6m1 = 5kg*10m/s2 /6kg =
a = 8,33..m/s2

Naciąg liny oznacza, że lina ta ciągnie ciało m1 nadając mu przysp. a czyli
Fn = m1*a = 8,33m/s2*1kg = 8,33 N

Ciało m2 porusza się w dół pod wpływem siły P2-Fn ponieważ napięta lina działa na to ciało do góry.
pozdrawiam

czarnadziura
3 2 3