1.W pewnej szkole podstawowej jest basen o długości 25m. Każdy z sześciu torów ma 1,4m szerokości. Basen ma głębokość 1,5m.
a) Ile waży woda w tym basenie?
b) Jak długo trwałoby napełnienie tego basenu, gdyby eoda wlewała sie z prędkością 1001/min?
2.
a) 1cm3 rtęci waży 13,5g. Ile waży 1litr rtęci?
b) 1 litr oleju słonecznikowego waży 92dag. Ile waży 1cm 3 tego oleju?
piszcie prosze

2

Odpowiedzi

2010-01-22T07:36:40+01:00
Zad.1
a=25m
b=6*1,4=8,4m
h=1,5m
P=a*b*h
P=25m*8,4m*1,5m
P=315m³
1 litr wody=1 kg wody
1m³=1000 litrów
1m³ wody=1000kg
ZATEM:
315*1000kg=315000kg
2.
a)
1 cm³ rtęci waży 13,5 g
1 litr = 1 dm³ = 1000 cm³
1000 * 13,5g = 13500g = 13,5kg
b)
1 litr oleju słonecznikowego waży 92 dag.
1 cm³ = 0,001 dm³ = 0,001 l
0,001 * 92 dag = 0,001 * 920 g = 0,92 g
4 5 4
2010-01-22T07:40:30+01:00
1.
a=25m
b=6*1,4=8,4m
h=1,5m
P=a*b*h
P=25m*8,4m*1,5m
P=315m³
1 litr wody=1 kg wody
1m³=1000 litrów
1m³ wody=1000kg
ZATEM:
315*1000kg=315000kg

2.
1 litr [l]=1 dm3=0.001m3=1000cm3
1 cm3 = 0,001 l

a) 1cm3=13,5g
1000cm3=x gram
x gram = 1000* 13,5g = 13500 gram
1 l rteci wazy 13500 gram

b) 1l=92dag
0,001l=x
x=0,001*92=0,092g
1 cm3 oleju wazy 0,092g

4 2 4